PRESENTACIÓ

Al llarg del temps, la representació visual oficial de Barcelona s’ha caracteritzat per un oblit sistemàtic de molts dels seus espais urbans, dels col·lectius i de les persones que els habiten. 
Aquest projecte busca qüestionar i revertir l’hegemonia des de la qual ha tingut lloc la construcció visual de la ciutat. Multiplicar els punts de vista és una manera de d’integrar en aquesta construcció formes de vida, lluites, sabers, que n’han quedat gairebé sempre al marge.

Cop a cop, la Cooperativa Gregal, ha esdevingut per mèrits propis una de les entitats sociopolítiques de referència indiscutible al barri del Besòs i el Maresme, una de les zones de la ciutat que sempre ha hagut de remar de valent contra la marginalitat, la pobresa i la injustícia social. Articulada inicialment a través de la pionera Escola Gregal, que es va fundar l’any 1961 i es va convertir en una experiència pedagògica de primera magnitud a la ciutat, la cooperativa ha estat sempre al peu del canó, impulsant al llarg dels anys desenes de mobilitzacions per millorar urbanísticament el barri i dignificar la vida de les persones que hi viuen. Lluites laborals, educatives, per l’habitatge, i també mobilitzacions ecologistes o reivindicant la renda bàsica, molt abans que aquestes fossin presents a les agendes oficials… És molt difícil entendre avui l’evolució del barri del Besòs i el Maresme, el seu planejament urbà, els seus equipaments, les seves particulars dinàmiques polítiques, socials i culturals sense atendre el que Gregal, sempre propera a l’autogestió i l’obrerisme llibertari, va significar.

L’entitat d’avui encara és una garantia de suport mutu contra els efectes del capitalisme, en un moment especialment complicat en els aspectes econòmic i social. A través del menjador solidari Gregal, molta gent del barri i de la resta de la ciutat en situació de carestia extrema pot tenir, dia a dia, un plat a taula.

Aquest projecte busca recollir i difondre aquesta experiència de lluita barrial única a través d’un estudi històric realitzat, braç a braç, amb el veïnat i que prioritza les veus i els testimonis directes dels integrants o ex integrants de la cooperativa i els col·lectius afins. 

PERSONES COL·LABORADORES

Aquest és un projecte de recerca col·laboratiu que no existiria sense la participació activa de membres o ex membres de la Cooperativa Gregal, així com de veïns i veïnes del barri del Besòs i el Maresme.

Moltes gràcies a:

Ana Vilchez
Antonio Martínez, “El Humphry”
Edita Navarro
Francisco Alonso
Francisco Armayones, “Frasco”
Gala Gómez Merino
Guillermo Mora
Isabel Ripoll Soria
Jesús Plaza
Joan Roca

Jordi Lacruz
José Antonio Sancho Pastor
José Gil
Josep Maria Montferrer
Juan Carlos Regidor
Julia Navarro
Mari Carmen de Dios
Mari Pau Jordano
Mercedes Rodríguez
Monserrat Pelegrí
Montse Rodríguez

Nunilla López Salamero
Paco Aroca
Patricia Olea Rodríguez
Pilar Gutiérrez
Puri
Tània Cervera
Quim Sirera
Rosa Ferrer
Rosa Romeu
Salvador Rueda
Sergio Flores

CRÈDITS

Concepte, recerca i coordinació: Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ)
Disseny gràfic i programació: Oriol Martí
Digitalització: Felipe Garibello
Realització de vídeo: José González
So: Pau López
Mural: Roc Blackblock